Tak dobry, że nie będą mogli Cię ignorować! Odcinek 2: zostań rzemieślnikiem!

cal 2

Drugi odcinek naszej serii artykułów o tym, jak się odnaleźć na rynku pracy. Pomaga nam Cal Newport, autor książki “Tak dobry, że nie będą mogli Cię ignorować!”. Poniżej infografka zawierająca najbardziej soczyste info na temat zasady drugiej, pod nią bardziej mięsisty opis całości. Zapraszam.

cal cz 2

W pierwszym odcinku naszego cyklu poznaliśmy pierwszą zasadę poważnego podejścia do swojej kariery. Przede wszystkim, nie można uganiać się za swoją pasją. O wiele lepiej zostać rzemieślnikiem swojego losu (albo kowalem naszej kariery).

Zmiana nastawienia wymaga trochę pracy. Jak to zrobić?

1) po pierwsze fajnie zdecydować się na jakąś dziedzinę/karierę. To może być trudne, szczególnie jeżeli nie mamy pojęcia co chcemy robić. Zasadniczo to jest tak- najlepiej poszukać czegoś w czym jesteśmy dobrzy. Na pewno coś takiego jest. Może dobrze analizujesz dane? Może masz zdolności językowe? A może dobrze Ci się pracuje z liczbami? Jeżeli mimo wszystko nie masz pojęcia, zapytaj rodzinę/przyjaciół. Oni na pewno wiedzą ku czemu wykazujesz predyspozycje. Wybierz dziedzinę. To pierwszy krok. Teraz musisz zbudować odpowiedni kapitał  karierowy, by za niego kupić prezentowane w pierwszej częsci artykułu atrybuty dobrej pracy.

UNT32) kiedy już zdecydujesz się na jakąś dziedzinę, zanurz się w nią. Przychodź do pracy wcześniej niż wszyscy inni, nastaw się na ciągły rozwój. Przede wszystkim nie ograniczaj się tylko do obowiązków, które już wykonujesz. Zbieraj nowe umiejętności, ucz się nowych rzeczy. Wyssij ze swojego stanowiska pracy co tylko się da. Nie myśl ciągle o tym, co ta praca może Ci przynieść. Raczej nastaw się na podejście- co ja mogę wynieść z tej sytuacji? Czego mogę się nauczyć? Jaki kapitał mogę zbudować tu i teraz?

3) kiedy dojdziesz do momentu, w którym zastanawiasz się, czy może nie zmienić pracy, pora zadać sobie trzy kluczowe pytania:

Czy w Twojej obecnej pracy masz szansę rozwoju? Czy możesz jakoś udoskonalić swój karierowy kapitał?

Czy w Twojej obecnej pracy robisz rzeczy pożyteczne i wartościowe? Czy ta praca ma SENS?

i w końcu: Czy środowisko pracy jest przyjazne? Czy Twoi współpracownicy są sympatyczni? Czy jesteście zespołem? Czy Twój szef jest sensowny, czy nie tłamsi Twoich pomysłów?

Jeżeli odpowiedź na jedno z tych pytań będzie negatywna, powinieneś rozważyć zmianę miejsca pracy na inne. 

W kolejnym odcinku będą fajne rady, jak zostać mistrzem w swojej branży/dziedzinie. Zachęcam do komentowania- czy się podoba, czy nie, co zmienić itd.

Niezbędnik:

Blog Cala Newporta -cała masa wspaniałych artykułów
Cal w Google– 40 minutowa pogadanka o tym co jest w książce. (ang.)
Wywiad z Calem na 99u – gdzie opowiada o tym, co wymyślił

źródła obrazków:
pl.mitologia.wikia.com– pan kowal
http://www.sxc.hu– okulary

Reklamy

4 thoughts on “Tak dobry, że nie będą mogli Cię ignorować! Odcinek 2: zostań rzemieślnikiem!

  1. bandyta pisze:

    Super tekst!Bardzo motywujący! Tylko to przychodzenie wcześniej trzeba chyba przemyśleć, nie uważacie? Intensywne 8h (choć i tak często robi się nadgodziny) wystarcza dziennie na osiągnięcie maksymalnych efektów, bo po pierwsze: człowiek po tylu godzinach pracy jest już coraz mniej efektywny i dwa – równolegle do kariery trzeba prowadzić życie prywatne. Nie dajmy się zwariować.

    • Ula pisze:

      Pełna zgoda. Nierzadko rzeczywiście trzeba by przychodzić wcześniej, żeby zrobić to coś ekstra (choćby elearning w firmowym portalu), ale potrzebny jest też umiar. W dłuższym okresie poświęcanie nieproporcjonalnie wiele czasu pracy to prosta droga do wypalenia.

      • joelyne pisze:

        Najważniejsze, żeby robić wszystko z głową- wiadomo, że codzienne przychodzenie z godzinnym wyprzedzeniem to trochę przesada, ale myślę, że od czasu do czasu można zrobić sobie takie dzień nauki/ dzień pracy extra:) pozdrawiam!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s